Diari Ramadhanku…Kekuatan di Bulan Ramadhan_antara kesabaran dan kejayaan bahagian 2
Dicatat oleh
Pencari Cahaya (PC)
On
Sabtu, Ogos 27, 2011
Di sini PC sertakan 4 menu utama yang dijual dalam aktiviti “Kamilah usahawan”.
1. Air bandung cincau
Jika kita sebut tentang air ini, kebanyakan daripada kalangan kita akan memalingkan kepala menyatakan air ini mudah untuk dibuat. Bagi PC, selepas diberi tauliah, membuat sesuatu itu tidak mudah. Lagi-lagi jika kita hendak mendapatkan minat para pembeli. Sekadar berkongsi. Pada icept tahun lepas, PC sempat mencuba untuk menjual air ini. Alhamdulillah, hasilnya cukup mengkagumkan. Kesemuanya dilontarkan untuk kepentingan organisasi. Tetapi ketika itu belum mendapat tauliah yang sepatutnya. Hanya mencuba-cuba.
Antara bahan-bahannya ialah:
1.Sirap
2.Air yang sudah dimasak
3.Cincau
4.Susu cair
5.Air gula
Campurkan kesemuanya. Untuk pengetahuan, jika anda mahu mengetahui airnya cukup manis atau tidak. Lihat kepada cincaunya. Timbul atau tidak. Semakin banyak yang timbul, makin manislah maknanya.
2.Jangan gunakan susu pekat manis
1.bahaya untuk kesihatan
2.Kemanisannya susah untuk dijangka
3.Mahal
3.Buat cincau lebih (khas untuk jualan). Masukkan ke dalam plastik air pada setiap pembelian
4.Sediakan sirap lebih sebagai make up air pabila jualan nanti
5.Sediakan air gula lebih, untuk dimasukkan di dalam bekas atau plastik jualan-ais mengurangkan manis air.
2. Nuget/benda2 lain seumpanya
Jika kita dengar semestinya kita tergelak-gelak. Kenapalah PC pum nak cerita cara menggoreng benda yang mudah sebegini. Sekadar berkongsi. Untuk memasak benda-benda frozen seperti ini, anda memerlukan perhatian kepada minyak menggoreng.
1. Minyak mestilah banyak dan betul-betul panas
2. Apabila bahan dimasukkan untuk dimasak, biarkan sampai kembang
3. Cara untuk megetahuinya…sentuh nugget tersebut dengan sudu dan anda rasa benda tersebut kenyal dan nugget tersebut dah boleh diangkat
4. Jangan biarkan ia kembang lama sangat, sebab ia akan merosakkan kulit nugget tersebut dan menyebabkan ia kehitaman.
3. Samosa
Dengar sekali semacam dah tidak mahu dengar. Memang ikhlas PC katakana. Nama benda ni, baru kali pertama ku dengar. Terima kasih sahabat EPOS semua. Sebelum ini, semuanya ku panggil popia. Tidak kira petak segi empat ke….tiga ke…namanya sama.
Tentang samosa pula. Bendanya agak ringkas . Cuma di sini PC akan utarakan untuk buatan samosa campuran kentang dengan ayam/daging. Anda boleh gunakan/ reka apa-apa sahaja jenis inti di dalam samosa tersebut. Atas kekreatifan anda.
Antara bahan-bahannya ialah:
1.Kulit popia (jika boleh beli yang paparan iklan di plastik tu warna hijau, lebih keras dan sesuai)
2.Kentang dan daging kisar atau ayam kisar
3.bawang merah dan putih
4.Rempah kurma
5.sedikit air
6.sedikit minyak
7.Perencah tambahan seperti hilal bukan ajinamoto.
8.Sedikit garam untuk bagi rasa lemak bukan rasa masin
9. Sedikit tepung yang diletakkan dalam mangkuk kecil (campurkan dengan air sedikit biar sebati-digunakan sebagai gam kulit popia)
Mula-mula.
Potong 4-5 biji kentang-potong labu/segi empat tepat- potong kecik2
Kisarkan 5 ulas bawang merah bersama 2 ulas bawang putih dan masukkan sedikit air
Selepas itu, panaskan kuali atau periuk dan masukkan sedikit minyak
Kemudian, selepas minyak panas, masukkan hasil bawang yang telah dikisar dalam masa seminit sambil kacau. Dan masukkan kesemua kentang dan daging/ayam kisar. Gaulkan sehingga sebati. Kemudian masukkan rempah kurma dan perencah tambahan jika ada. Last masukkan sedikit garam. Gaulkan sehingga kering dan pastikan kentang itu lembut sedikit. Dan selepas hasil Nampak. Tutup api dan biarkan isi samosa tersebutsejuk terlebih dahulu.
Bagi kulit samosa pula iaitu popia.
Anda ambil 2 helai kulit popia dan bahagikan kepada 3 bahagian.
Seperti diberitahu, tiap-bahagian mengandungi 2 helai. Ambil satu keratin dan buka@tarik sampai ke penghujung helaian pertama. Jangan bagi putus. Jika putus, ambil tepung yang dicampurkan air tadi sebagai gam dan lekatkan balik hujung helaian tadi.
Kemudian, ambil hujung dari kiri dan lipatkan ke kanan.
Selepas itu, lipatkan pula yang ke kanan tadi ke kiri balik
Kemudian, masukkan jari di dalambentuk segi tiga itu dan angkat/pusing. Jadikan bentuk seperti kon.
Kemudian, masukkan isi samosa yang dibuat tadi sepenuhnya dan lipat menjadi segi tiga sampai helaian tamat.
Sebelum tamat, gunakan tepung@gam untuk dilekatkan dibahagian terakhir.
Bahagian terakhir hendaklah diselitkandi bawah lapisan lipatan.
4. Roti sardine
Jika anda pelajar USIM, anda mesti sudah biasa membeli benda ini di kedai di Pusat Kemudahan Pelajar. Cuma mungkin isi yang diletakkan dalam roti tersebut adalah sosej.
Bahan-bahannya ialah.
1.Roti-jika boleh roti slice yang lembut.
2.sardine/sosej
3.telur/adunan tepung,air dan garam+kunyit sedikit untuk warna
4. Sedikit tepung yang diletakkan dalam mangkuk kecil (campurkan dengan air sedikit biar sebati-digunakan sebagai gam hujung roti)
Mula-mula, roti slice tadi dilenyetkan sehingga betul-betul nipis-pastikan hujung roti juga nipis-gunakan jari untuk lenyet hujung roti
Jika anda menggunakan sardine-masak sardine terlebih dahulu dengan campuran sedikit bawang, jika guna sosej-goreng/rebus terlebih dahulu sosej tersebut
Kemudian, letak isi tadi (sardine/sosej ditengah roti) dan pusingkan roti menjadi roll. Lekatkan hujung roll tersebut dengan adunan tepung@gam.
Panaskan kuali yang berisi minyak yang sederhana banyak
Masukkan roll roti tadi ke dalam (telur/adunan tepung,air dan garam+kunyit sedikit untuk warna) dan masak di dalam kuali. Pabila warnanya naik kuning dan menandakan masak, angkat roll roti tadi.Begitulah jua untuk roll-roll roti yang seterunya.
Selamat mencuba semua! Nantikan bahagian ke 3 nanti,,,...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
Catatan Popular
-
Ketahuillah wahai saudaraku para juru dakwah, sesungguhnya Allah Subhanahu Wata’ala pasti mengenakan cubaan kepadamu. Dia akan menguji ha...
-
Sedikit perkongsian daripada kuliah tentang jaga lidah, penulisan ini berdasarkan isi kuliah adDin bertempat di Masjid Sultan Salahudin Abdu...
-
Ayoyo...lama penulis tidak bersua? Kenapa.?..urusan dunia semata-mata? Kini, diri penulis terjeluak untuk menulis tentang wanita. Terl...
-
Aku sempat menjenguk sebentar bimbingan tentang solat khauf oleh US. NIDZOMUDDIN B. AHMAD yang begitu jelas menceritakan tentang asal usul s...
-
Pernah hatiku terpaut mengenai satu iklan, “Pencarian Bakat Dikir Barat Peringkat USIM”, huh berdebar-debar hatiku. Sebelum ini, apa yang...
-
Bersama semula anda dengan PC. Kali ini kita akan membincangkan satu perkara yang mungkin tidak pernah kita fikirkan iaitu isu-isu berkaita...
-
Musibah atau Muhasabah? Dalam mencari hikmah ujian-ujian yang dikurniakan oleh Allah SWT…………. Bismillah...
0 Response to "Diari Ramadhanku…Kekuatan di Bulan Ramadhan_antara kesabaran dan kejayaan bahagian 2"
Catat Ulasan